Det var Alta trekkhundklubb som arrangerte det første Finnmarksløpet i 1981. Den gang var det tre spann som stilte til start og regler var det lite av. Interessen og antallet deltakere har vokst en god del siden da. Finnmarksløpet er i dag en årlig begivenhet som trekker både tilskuere og en god del hundekjørere, men det er ikke et løp for nybegynnere. Dette er Europas lengste, nordligste og tøffeste langdistanseløp, noe som stiller store krav til både føreren og hundene. Her stiller topptrente atleter som trener hardt året rundt og har ofret alt for å komme dit.

Hundekjøring har blitt en svært populær sport

My har skjedd siden noen få spesielt interesserte stilte til start på åttitallet. Interessen for hundekjøring har vært eksplosiv, og rekrutteringen til sporten øker år for år. Derfor var det også en naturlig utvikling at Finnmarksløpet etter hvert ble bedre organisert og profesjonalisert. I dag er det tre klasser som stiller til start; en juniorklasse som går over 200 km, en som går over 550 km og den tøffeste og mest prestisjefylte som går over hele 1 200 km. Totalt er det godt over hundre deltagere. Finnmarksløpet regnes i dag som et av landets største idretts- og kulturarrangementer.

GPS-tracking gjør det mulig å følge deltakerne

Løpet er viktig for hele lokalmiljøet, det setter Finnmark på kartet og trekker til seg et stort publikum i tillegg til deltakerne. Det har blitt en årlig folkefest som de fastboende er svært stolte av. NRK har daglige sendinger under løpet med gjennomsnittlig seertall på rundt 400 000. Arrangementet dekkes også godt internasjonalt. Det er åpenbart at ganske mange lar seg fascinere av den tøffe sporten som har blitt mer publikumsvennlig etter at GPS-tracking gjorde det mulig å følge deltagernes fremgang også når de er langt ute på vidda.

Hundene behandles godt

Hundene er Finnmarksløpets store stjerner. De er hardføre atleter som villig utfører den tunge jobben så lenge hundekjøreren behandler dem godt. Gjensidig tillit og respekt er helt avgjørende for å kunne fullføre. Dyrevelferd er viktig også for arrangørene, og det er pålagt at hundene får den maten og hvilen de trenger underveis. I tillegg følger Mattilsynet med på at reglene opprettholdes. De kontrollerer både ved målgang og ved sjekkpunkter underveis. En veterinær følger også med, og hunder som viser tegn på smerte skal tas ut av løpet. Hunden går alltid foran pallplasseringene.

En sport med like vilkår for menn og kvinner

Noe av det som er mest spennende med hundekjøring er det er psyke, taktikk og samspillet med hundene som avgjør i langt større grad enn fysisk styrke og alder. Det beviste 19 år gamle Hanna Lyrek når hun under årets løp slo Harald Tunheim, den erfarne storfavoritten, og ble den yngste vinneren noensinne. Hun er også den første som har fullført alle de tre klassene. Lyrek tilhører en ny generasjon hundekjørere som har satset helt fra barneårene, og dette er nok en jente som kommer til å markere seg også i mange år fremover.

Tilhørende festival med mye moro

Finnmarksløpet er en begivenhet verdt å få med seg. Starten går med brask og bram fra Alta, og det er også flere steder underveis hvor du kan se spannene passere. Og ikke gå glipp av den tilhørende omreisende festivalen, Finnmarksløpet Siida. Festivalen kan lokke med teaterforestillinger, hinderløyper og smaksprøver som inntas sittende på halmballer rundt en bålpanne. Finnmarksløpet LiveScene arrangere flere gratiskonserter, og det er unektelig en stor opplevelse å få med seg utekonsert mens snøfokka fyker forbi. Det er ikke uten grunn at Finnmarksløpet har appell langt utenfor hundekjøring miljøet. Det er virkelig en folkefest.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *