Norge er i dag et særdeles likestilt land. Mange vil si at vi er blant de landene som ligger helt i toppen når det gjelder menneskerettigheter og likestilling, og dette er noe vi absolutt kan være stolte av. Veien til aksept og tillit er lang og vanskelig, men om vi tar et kjapt blikk hundre år tilbake i tid er det ingen tvil om at vi har beveget oss fremover med stormskritt. I Norge er vi så heldige at vi kan få være nøyaktig den vi er, og dette feirer vi på Oslo Pride.

Landets største av sitt slag

Pride-feiringer blir stadig mer populære i og med at stadig flere tør å stå fram om sin seksuelle legning, og av denne grunn dukker det også opp en rekke feiringer på landsbasis. Men ingen av disse feiringene kan måle seg med Oslo Pride når det gjelder størrelse og omfang. Da feiringen ble avholdt i 2019 var det over 50 000 mennesker som deltok – mer enn noen gang før. Oslo Pride har for tiden 80 frivillige som arbeider med festivalen året rundt, i tillegg til at hele 300 frivillige deltar under selve festivalen.

Pride-paraden

Oslo Pride er i sin helhet en festival som spenner hele ti dager, men det er ingen tvil om at det er selve Pride-paraden som får aller mest oppmerksomhet. Hvert år er det flere titalls tusen mennesker som deltar i paraden og marsjerer gjennom Oslos gater for å feire sin skeive identitet, men også vise solidaritet med undertrykte mennesker rundt om i verden som ikke har mulighet til å uttrykke hvem de er. Paraden trekker utvilsomt en hel del oppmerksomhet – i 2019 var det faktisk hele 275 000 mennesker som heiet paraden fram.

En festival med variasjon

Til tross for at det er selve paraden som får aller mest oppmerksomhet, utgjør den bare en liten del av alt selve festivalen har å by på. Festivalen varer som sagt i hele ti dager, og i løpet av denne tiden vil du kunne ta del i en rekke forskjellige opplevelser hvor hovedfokuset ligger rundt det å skulle være fri til å uttrykke hvem du er, og hvem du elsker. I løpet av festivalen vil du kunne ta del i Pride Art, Pride Park, Pride House, Skeiv Natt, og mer.

FRI Oslo og Akershus

Hundrevis av engasjerte ildsjeler møter hvert år opp for å hjelpe til med å stelle i stand en god festival, i regi av FRI Oslo og Akershus. FRI OA drifter som sagt hele festivalen og planleggingen som foregår rundt denne viktige feiringen, men organisasjonen driver også med annet arbeid hele året rundt. FRI OA går hardt inn for å arrangere en rekke ulike aktiviteter, samt det å operere som aktivister for at alle nordmenn, og verdensborgere, skal kunne føle stolthet angående sin seksualitet og kjønnsidentitet uten å risikere hat og undertrykkelse.

En lang vei å gå

Pride-paraden som går gjennom Oslos gater betyr mye for mange. Den fungerer som et symbol på skeiv kjærlighet og representasjon for LHBT-personer, men det er også en sterk sans av symbolisme å finne når en tenker over selve paraden. Flere titalls tusen mennesker samles årlig i Oslo, og flere millioner på verdensbasis, for å skulle marsjere sammen i en parade. Dette minner oss utvilsomt om at vi har hatt en lang vei å gå for å komme hit, men også det at vi utvilsomt fortsatt har en lang vei å gå.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *