Musikkfestivalen OverOslo startet i 2011, og arrangeres hvert år på Grefsenkollen. Festivalen har med årene fått stadig større tilhengerskare, og er nå en av Norges største musikkfestivaler med jevnt over rundt 22 000 besøkende. Det er Scene Grefsenkollen AS i samarbeid med Grefsenkollen Drift AS som arrangerer festivalen, der pop, rock, elektronika og hip-hop står på programmet. Scene Grefsenkollen startet med små konserter på Grefsenkollen Restaurant i 2009 med offisiell åpning og snorklipping av konserttilbudet, og noen av de første artistene var Knut Reiersrud, Ingrid Olava og Ila Auto. Olav Viksmo-Slettan var konferansier. Året etter arrangerte de flere intimkonserter i festsalen på Grefsenkollen Restaurant, som har kapasitet til 130 tilskuere. Arrangementet var stadig like populært. Stadig tyngre artister deltok (Jan Eggum, Ola Paus, Jonas Fjeld, Jo Nesbø m.fl.), og etter mer enn 70 intimkonserter ble behovet for større festival tydelig. Sommeren 2010 flyttet arrangørene konsertene utendørs under navnet «Sommerkonserter på Grefsenkollen». Det ble rigget til en liten scene foran restauranten med plass til 500 tilskuere. På programmet sto artister som Nils Petter Molvær, Bugge Wesseltoft, Ingrid Bjørnov, Silje Nergård, Lars Lillo Stenberg og Penthouse Cowboys.

Starten på festivalen

To år med suksessrike konserter både innendørs og utendørs, ga mersmak for arrangørene som øynet mulighetene for utvidelser av arrangementet. I 2011 bestemte de å flytte den lille scenen ned i amfiet foran restauranten, slik at tilskuerne kunne sitte i gresset og se utover hele Oslo mens de hørte på god musikk. Dette ville også gi plass til enda flere publikummere. Som trekkplaster booket arrangørene Bo Kaspers Orkester, og tatt i betraktning beliggenheten og utsikten over byen fikk festivalen det betegnende navnet OverOslo. Året etter booket arrangørene store navn som Maria Mena og Jarle Bernhoft, med det som resultat at interessen for festivalen ikke bare var et lokalt fenomen begrenset til Oslo-innbyggere. Folk strømmet til fra alle landets kanter. Festivalen var i ferd med å bli Norges viktigste festival, og arrangørene så seg nødt til å booke et viktig trekkplaster også de påfølgende årene. I 2013 fremførte Kaizers Orchestra tidenes konsert, akkurat når stormen Geir herjet som verst. Dette satte ingen stopper for tilstrømningen av publikummere, som kom fra nær og fjern for å se sitt favorittband i idylliske omgivelser på Grefsen.

  • Musikkfestivalen OverOslo startet i 2011
  • OverOslo foregår i amfiet foran Grefsenkollen Restaurant

I 2014 fikk arrangørene en stor hovedsponsor med på laget, DnB, som fortsatt sponser festivalen hvert år. Fra å være en liten intimkonsert for 130 personer i 2009, hadde nå festivalen kapasitet til 5 500 personer. Dette er en makskapasitet som ikke kan utvides, festivalen har nådd sin maksimumsgrense. Men arrangørene visste råd, og utvidet festivalen til fem dager til ende i 2016, og tilbake til fire dager i 2017. Dette gjorde at festivalen kunne ta i mot 22 000 tilskuere under festivaldagene. I år huset den fire dager lange festivalen artister som Sondre Justad, Thomas Dybdahl, Laleh, Kristian Kristensen, Lewis Capaldi, Fieh, The Proclaimers, Manfred Mann’s Earth Band, Pretenders, Jan Eggum, Halvdan Sivertsen, Klovner i Kamp, Lisa Ekdahl, Turboneger, Kakkmaddafakka og mange fler. Årets festival ble holdt i perioden 19. – 21. Juni, samt 22. Juli. Gründerne bak suksessen, Lars Petter Fosdahl og Thorkild Gundersen, er begge festivalsjefer i organisasjonen Scene Grefsenkollen, som sysselsetter 2,5 stillinger gjennom året. De står selv for produksjonen av festivalen og booking av artister, samt at de i tillegg arrangerer mindre konserter og kulturarrangementer ved Grefsenkollen Restaurant gjennom hele året.

  • DnB er hovedsponsor for OverOslo
  • Festivalen varer i fire dager, og har kapasitet til 22 000 besøkende

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *